just PhD things - a következő négy év

just PhD things - a következő négy év

How to a jelentkezéshez

pontról pontra a jelentkezési lap letöltésétől a teljes pakk leadásáig

2019. augusztus 26. - blansss_

Ekkor már abban a megbecsült helyzetben vagy, hogy feltehetőleg minden alapkövetelménynek megfelelsz ahhoz, hogy részt vehess a felvételi eljárásban. Ez két részből áll: a jelentkezésből és a felvételiből (utóbbi egy szóbeli felvételi, amiről még lesz később bővebben).

tl;dr: ha az előző posztban nem láttad vagy újra lekattintanád: az összes jelentkezési info itt van, lentebb pedig tippek, tapasztalatok és mini K épület idegenvezetés várható.

 

A pure jelentkezési process

Ami kellett a jelentkezéshez (a BME Pszichológia Doktori Iskolájának hivatalos honlapjának vonatkozó része):

  • jelentkezési lap (ha hozzám hasonlóan nem kognitívra, hanem alkalmazott pszichora jönnél - tehát mindennapjaidat a GTK-n töltöd és nem a TTK-n, akkor a jelentkezési lapon ezt írd a fejlécbe: Termtud Kar, Alkalmazott pszichológia témakör)
  • egyetemi oklevél (alap- és mesterképzéses másolva, de nem árt, ha magaddal viszed az eredetit is)
  • nyelvvizsga bizonyítvány másolata (vidd magaddal az eredetit is és akkor nem kell hiteles másolat, itt elég a legmagasabb szintű, de figyelj a honosításokra, ha kell)
  • szakmai életrajz (ami nálam benne van alapjáraton: gyakornoki helyek, munkahelyek, projektek (munkák és tanszéki megmozdulások is, csak külön szedve), 
  • publikációs jegyzék (ezt megcsináltam külön, és a szakmai CV-ben is helyet kapott)
  • rövid kutatási terv (ez kb egy oldal, legyen benne rövid bevezetés, hogy miért ez a téma, miért újszerű és mi a hozzáadott értéke, szakirodalmi háttér tényleg röviden - néhány forrás elég, csak a legfontosabbak-, milyen mintát és módszereket tervezel, valamint, hogy mit vársz a kutatásodtól, milyen további lehetőségeket nyit meg)
  • TDK, OTDK díjak másolata (nekem egy csudi részvételi igazolásom volt, mert tanszéki különdíjnál nem jutottam tovább:))
  • ha munkaviszonyban állsz bármilyen céggel, kell a munkáltatói igazolás, hogy biztosítják számodra a képzés során a felkészüléshez, órákhoz, stb szükséges időt - aka munkaidő kedvezmény)
  • írásos ajánlás, minimum két olyan személytől, aki az adott szakterület elismert képviselői (ebből ötöt szedtem össze, amiből egy a témavezetőm ajánlása volt, kettő a két módszerspecifikus képzésvezetőmé, egy egy korábbi tanáromé - aki azóta nagyon jó barátom is egyben <3, valamint egy korábbi mentoromé - akivel dolgoztunk is együtt és egyébként is felnézek rá, szakmailag brutál módon otthon van és folyamatosan fejleszti magát)
  • felvételi ejárás díjának befizetési igazolása (print screen is elég, nekem ez 8.000 forint volt)
  • +1, amiről nem szól a fáma: tanszéki fogadónyilatkozat
  • ++1: ugyebár vannak ezek az “alap” mellékletek, meg van, amit még te raksz hozzá, ilyenek a cikkmásolatok, mindenféle képzéses és versenyes oklevélmásolatok, kutatócsoport tagság, szakmai tevékenység igazolása (pl munkaprojektek, tanszéki projektek) és bármi, amit szakmainak vélsz és érdemesnek tartod, hogy bemutasd

 

Ami a jelentkezési lapot illeti

Kezdünk mindenféle alapadattal, utána van egy személyi igazolvány száma és egy adószám, ez mondjuk viszonylag új lehet a sablonjelentkezésekhez képest. Ezt követi a

  • doktori program megnevezése: ezt a hivatalos honlapon tudod csekkolni, nekem Pszichológia Doktori Iskola volt)
  • választott téma megnevezése: nem kell aggódni, ez még nem a saját kutatásod neve, hanem a felsorolásból szépen kiválasztod, hogy a témádhoz és témavezetődhöz melyik “standard” cim tartozik (nekem Jóllét, stressz és pozitív pszichológia a munkahelyen)
  • témavezető neve - értelemszerűen, nyilván érdemes (sarcasm alert) egyeztetni előtte vele, merthogy van szabályozás arra, hogy egy témavezető egyszerre hány doktoranduszt fogadhat, meg úgy egyáltalán. A PhD nem egyszermélyes buli even if a legtöbb melót a saját szorgalmaddal kell beletenned.
  • képzési forma: saját döntésed, hogy melyikre jelentkezel. Nálunk csak nappali tagozatos képzés van hivatalosan, és nagyjából az a helyzet, hogy ha szeretnél ösztöndíjat kapni (első két évben havi 145.000 forint, a második két évben havi 180.000 forint), akkor jelentkezel az állami ösztöndíjas helyre (egy vagy kettő szokott lenni, szóval brace yourself), felvételizel, és ha többen vagytok az adott helyre, akkor a felvi alapján dől el, hogy ki kapja a helyet), ez viszont azzal jár, hogy vállalod, hogy X időt a tanszéken töltesz, besegitesz az ottani dolgokba, röviden: aktívan részt veszel a tanszék életében; a másik lehetőség, hogy inkább megtartanád a munkahelyed és a magasabb fizetést, cserébe a PhD követelményein túl nem igazán töltesz időt a tanszéken, nem vonódsz be annyira a mindennapokba és fizeted a tandíjat, ami jelen esetben (értsd: ebben a képzésben, ebben a doktori iskolában) félévenként 200.000 forintot jelent.
  • egyetemi oklevél adatai: minden okleveled (legalábbis, ami releváns)
  • nyelvvizsga bizonyítványok adatai (minden)
  • eddig végzett tudományos munka: na ez itt tényleg a tudományos rész lesz, konferenciák, előadások, poszterek, cikkek, könyvek, stb. - itt is javaslom a relevanciát szempontként venni
  • tanszék véleménye (fogadókészség): ezt itt is be kell írnod, meg kell róla a külön igazolás is a tanszékvezető aláírásával, hogy bizony, tudnak rólad és vállalják, hogy végigkísérnek téged a következő X (jó esetben négy) éven
  • majd felsorolod a mellékleteket, egyébbe pedig a plusz mellékleteket, amiket szeretnék megmutatni a bizottságnak

 

Ha minden megvan, akkor nyomtass, fénymásolj, tűzz össze és rendszerezz. Nézd át háromszor, szedd össze az eredeti verziókat a hivatalos doksikból, pakold bele szépen egy mappába (ami nem fog megtörni/behajlani/elázni) és irány a dékáni hivatal.

 

Hint azoknak, akik szintén ezt a doktori iskolát választják: a K-ban felmész az első emeletre, és a Dunával szemben állva, a Duna felőli bal oldalsó folyosón sétálsz (majdnem) végig. Ott kopogsz (mert illedelmes vagy), de lehet, hogy nem hallják, szóval benyitsz, köszönsz, és a belső folyosó végén találod Vida Máriát, aki egy tündéri nő (és baromi gyorsan és segítőkészen reagál az emailekre). Ő átveszi tőled az anyagokat, átnézi a pakkot, hogy minden benne van-e, csekkolja a nyelvvizsgákat (mertugye nem feltétlen kell hitelesített másolat), válaszol a kérdéseidre, átadja a felvételivel kapcsolatos általános infokat és sok sikert kíván. Te meg utána boldogan sétálsz ki, és valószínű azt érzed, hogy perpillanat jobb helyen nem is lehetnél. Velem legalábbis ez történt.

A bejegyzés trackback címe:

https://justphdthings.blog.hu/api/trackback/id/tr2415016848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása